Tenis Sanatı - Avusturalya Açık Tenis Turnuvası 2015 Finali

tenis forehand tenissanati.com


Avusturalya Açık Turnuvasında sona yaklaştık.

Uykusuz gecelere değecek güzellikte tenis maçları seyrederek, tv'den de olsa bu heyecana ortak olduk.

Bu yazıyı yazarken kadınlarda finalistler +Serena Williams ve +Maria Sharapova oldu.  Dünyanın bir ve iki numaralarının yılın ilk grand slam'inde karşılaşacak olması, ayrıca Avusturalya Açık 2015 Grandslam Tenis Turnuvasını daha heyecan verici kılıyor.

Diğer yandan, erkeklerde ise, Andy Murray, Tomas Berdchy'i çekişmeli geçen bir maçın ardından 3-1 geçerek final maçını oynamaya hak kazandı. Rakibinin de belli olmasıyla erkekler finalinin de nefes kesici bir maça sahne olacağına eminim.

Makalemi burada sonlardırrıken, sizlerle 2009 yılından beri blogger'da makaleleriyle tenis severlere bilgiler sunan Yunus Dilberin Maria Sharapova ve tenisin gelecek yıldızları hakkında yazmış olduğu makaleyi paylaşmak istiyorum.

Yetenek avcılığına meraklı çok insan var güzel ülkemde. Özellikle bu sosyal medyadaki tenis hesapları peyda oldu olalı hayatımda bir kez dahi izlemediğim oyuncuların da içinde bulunduğu bir dolu tenisçinin geleceğin yıldızı, süperstarı ilan edilişine şahit oluyorum her gün. 

Makalenin Devamı İçin >> Sharapova Olmak Kolay Mı?

Bol tenis dolu günler dilerim.

Halil Öztürk
www.tenissanati.com

Tenis Sanatı - Tenis Servisi Geliştirecek En İyi Alıştırma (Drill)

 Andy Murray Tenis Servis Avustralya Açık 2015


Genellikle tenis servisi üzerine yapılan alıştırmalar, antrenmanların sonuna bırakılmaktadır.

Oysa ki tenis oyununda en önemli vuruşların başında gelen ve üzerinde ustalaşma gerektiren bu vuruşa özellikle ayrı bir süre hatta haftalık antrenman programının bir gününde mutlaka zaman ayrılmasının gerekli olduğunu düşünüyorum.

Diğer yandan, tenis servis antrenmanları sırasında yapılan diğer bir yanlış da ikinci servis üzerine hiç çalışılmamasıdır.

Bonus eKitaplarımdan biri olan 41 Etkili Drill e-Kitabı adlı ekitabımda yer alan bir alıştırmayı aşağıda bulacaksınız.

Tenis Sanatı - Tenis Servisi Geliştirecek En İyi Alıştırma (Drill)


1. Tek Servis

Adından da anlaşılacağı gibi bu drill'de oyuncuların her sayıda bir tane servis kullanma hakkı bulunmaktadır.

Kurallar:

Normal maç şeklinde oynanır.

Faydaları: 

İkinci servise odaklanmayı ve geliştirmeyi sağlar. İkinci servisini iyi kullanacağına inanan oyuncu birinci servisine daha da güvenir.


İstatistiklere göz attığımız zaman şunu görüyoruz ki profesyonel oyuncular ikinci servislerinde sayıların %50'sinden fazlasını kazanmaktadır. Siz de bu alıştırmayı tenis servis antrenmanlarınız'da uygulayarak, ikinci servislerinizi ve servis oyunlarınızı geliştirebilirsiniz.


Tenis dolu sağlıklı günler dilerim.












Halil Öztürk yazar tenissanati.com

www.tenissanati.com

60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.










Tenis Sanatı - Tenis Vuruşları VAN DAMME ÇÖZÜMÜ (Özel Makale)

Roger Federer Tenis Forehand


Merhaba,
Tenis'te her sorunun bir yanıtı ve çözüm yolu vardır. Ayrıca, bir sorunun bir kaç yanıtı da olabilir.
Sizlerden çok sık olarak aldığım mesajların başında 'Vuruşlarınızı kaçırmanız yada kontrolsüz vuruşlar yapmanızın nedenleri' gelmekte...
İşte bu soruna benim bulduğum ve adına Van Damme filmlerinden esinlenerek onun adını verdiğim çözüm yolu, bu şekilde hem daha tutarlı tenis vuruşları elde edecek hem de hissiyatınız gelişecek emin olun.

Tenis Sanatı - VAN DAMME ÇÖZÜMÜ


VURUŞ ESNASINDA BAŞI TOPUN GİDECEĞİ YÖNE ÇEVİRMEK


Düzgün vuruşlar yapmak için başımızın olabildiğince sabit kalarak dengemizi korumamız gerektiğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Bir çok eğitmen arkadaş ve ağabeylerim buna dikkat etmeleri için öğrencilerini çok kez uyarıyor ama ne yapmaları gerektiğini çoğunlukla bilmedikleri yada hatırlamadıkları için kalıcı çözüm yolu bulunamıyorlar.

ÇÖZÜM ve ALIŞTIRMA

Çözüm: Gözleri kapatmak.
Her hangi bir hareket yaparken bir anda gözlerinizi birkaç saniyeliğine de olsa kapattığınızda ne oluyor? Başınız hareketsiz o noktada kalıyor, değil mi? İşte vuruş yaparken de aynısı geçerlidir.
Diğer bir çözüm yolu da topla raketin buluştuğu andan hemen sonra kısa süreliğine zemine bakmak. 
Ayrıca, bu çözüm yoluyla topları daha iyi hissederek, daha isabetli tenis vuruşları elde ettiğinizi göreceksiniz.
Bol tenis dolu sağlıklı günlerde görüşmek üzere,
Halil Öztürk
www.tenissanati.com
Not: Eposta abonelerime özel bu makalemdeki gibi çözüm yollarına ve daha fazlasına sahip olmak isterseniz. Aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.






Tenis Sanatı - Tenis Oynamak

 Halil Öztürk Tenis Forehand


Hep söylerim "Tenis oynamak hayatın gerçeğidir." diye. 

Gündelik hayatta olduğu gibi tenis'te de pek çok oyuncunun kafasını taktığı zihinsel bir durum vardır. Ben bunun adına 'Spot Etkisi' yada diğer adıyla 'Paranoya' ... 

Sahte bir “spot ışığı etkisi”

Bir kişinin kendi davranış veya görünümüne, diğer insanların gerçekte olduğundan daha fazla dikkat verdiğini sanmasına “spot ışığı etkisi” deniyor. Kişi, özellikle de rezil olduğunu düşündüğü bir durumda dünyanın merkezinde olduğu, herkesin ona kınayan gözlerle baktığı gibi bir yanılgıya düşüyor ve gereğinden fazla endişeleniyor.

Tabi ki ben de bu süreçten geçmiş bir sporcu ve insan olarak kimi zaman dışarıdan izleniyormuş hissine kapılarak, 'aman hata yapma' diye kendime telkinde bulunuyor ve bu da işe yaramadığı için zamanla gerilmeme ve maçlarda oynadığım oyundan zevk almamama neden oluyordu. 

Öyle zamanlar oluyordu ki, (sizler de az çok artık beni tanıyor ve tenise ne kadar tutkun olduğumu biliyorsunuz) çok sevmeme rağmen tenis oynamak için kortlara gitmemek için bahaneler üretir olmuştum.

Tenis ve hayat ile ilgili düşüncelerimin değiştiği o anı sizlere özetle anlatmama izin verin.

Bir gün çok sevdiğim bir arkadaşım, kaybettiğim ve yine gerildiğim bir maçtan sonra bana şöyle dedi:

"Hata yapmaktan korktuğun ve kendini dışarıdan izlemeye devam ettiğin sürece bu iş olmaz."

Ve ekledi:

"İnsanlar, senin hatalarını değil. İyi yaptığın doğru şeyleri izliyor. Korkma!"

Aslında daha önceleri böyle bir korkumun olduğunu bile fark etmemiştim. Bu sözler gerçekten beni kendime getiren ve tenis kortuna çıktığımda sadece tenis oynamak ile ilgilenmemi sağlayan sözler oldu.

Gerçi bazen öyle oluyor ki sadece oyun deyip, çoğu maça asılmıyorum ama olsun şimdi tenis oynamak benim için daha zevkli...

Elbette bu kaygının özellikle günlük yaşamımızda olumlu yanları var. Yani, davranışlarımıza karşı oluşacak tepkilere hiç aldırış etmemektense, en azından onlara dikkat edecek kadar üzerinde durmak faydalı olabilir.

Makaleme son vermeden önce sizlerle Tenis Sanatı Eğitim Setimin güncellenerek videolu bağlantılarla desteklendiğini paylaşmak istiyorum. 

Detaylı bilgi almak için Tenis Sanatı.com adresini ziyaret edebilirsin.

Bol tenis dolu günler dilerim. Servisiniz kırılmasın!


Halil Öztürk - İpek Soylu tenis sanatı











Halil Öztürk yazar tenissanati.com


60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.








Tenis Sanatı - Tenis Seviyesi Belirleme


Tenis seviyenizi hiç merak ettiniz mi?

Aşağıda uluslar arası tenis seviyesi ile ilgili bilgileri bulacak ve kendi seviyenizi belirleyeceksiniz.


Tenisçiler Stosur, sharapova, federer djokovic, nadal


ITN, İngilizce International Tennis Number kelimelerinin kısaltması olup, Türkçe karşılığı Uluslararası Tenis Numarasıdır. Dünyada tenis oynayan kişilerin tenis seviyesi hakkında tespitte bulunmak, amacıyla ITF tarafından uygulanmasına başlanılmış bir derecelendirmedir. Başlangıç seviyesi bir oyuncudan, profesyonel seviyedeki bir oyuncuya kadar her düzey oyuncunun seviyesine uygun bir ITN numarası olup, bu numaralar ITN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 10.1, 10.2 ve 10.3. ITN 1 en üst düzey tenisçiye verilirken, ITN 10.3 ise tenise yeni başlayan bir oyuncunun düzeyini temsi etmektedir.

Tenis Sanatı - ITN Tenis Seviyesi Belirleme


Yüksek Performans Oyuncuları



ITN 1: Uluslararası turnuvalara katılabilen, bu turnuvalarda deneyim sahibi olan oyuncular. ATP/WTA klasmanında yeri olan ve gelirinin büyük bir kısmını tenisten kazanan tipte oyuncular.


İleri Seviyede Tenis Oyuncuları



ITN 2: Kendi ülkesinde önemli başarılar kazanmış, klasman sahibi olan oyun stratejisi vuruş sürati ve güvenilirliğine dayanan, oyun durumuna göre stratejik alternatifleri kullanabilen tipte oyuncular.

ITN 3: Değişik servis tekniklerine sahip ,kısa gelen rakip topları kolayca öldürebilen, yada hataya zorlayabilen ,rakibin vole ve smaçlarını öldüren tipte oyuncular. İyi bir sut sezisine sahiptir. Servis karşılamada spin ve derinlik kullanabilen oyuncular bu sınıfta yer alır.
ITN 4: (+) Bu kategoride bulunan oyuncular servisi iyi, rakiplerine göre çeşitli oyun planları geliştirebilen , ilk servislerinde güç , ikinci servislerine spin özellikleri katabilen , vuruş sürati ve spin kullanabilen iyi ayak oyunlarına sahip tipte oyuncular.(-) forehand dışında hücum opsiyonlarını çok etkili kullanamayan oyunculardır.


Orta Seviyede Tenis Oyuncuları


ITN 5: (+) Loob , Smaç , atak oyunlarda basarili ve vole vuruşlarını uygulayabilen , geri çizgiye yönelik vuruşlarının yönünü ve uzunluğunu güvenilir bir şekilde kontrol edebilen, ilk servisi güçlü kullanan ülke içi klasman turnuvalarında oynayabilen oyuncular.(-) Basit hatalarının fazlalığı
ITN 6: (+) File önü vuruşlarında basari sağlayan , sahasını savunmayı becerebilen , vuruş kontrolü sağlamis , çiftler oyununda işbirliği sağlayabilen oyuncular.(-) Kort içi hareketliliği zayıf, derinliği ve çeşidi kısıtlı şutlar üretebilen, çiftler oyununa henüz adapte olamamış oyuncular.
ITN 7:(+) Bu kategoridekiler, temel olarak topa iyi vurur, Servisleri gelişme aşamasındadır.(-) karşılamada aynı direnci gösteremezler. Orta sertliklerdeki ralli oyunlarında topu oyunda tutmayı başarabilen fakat her türlü hücum vuruşlarında aynı başarıyı yakalayamamış , uzunluk kontrolünde gelişmekte olan oyuncular.


Az Bilen Hobi Oyuncuları 


ITN 8: (+)Kısa top oyunlarda ve düşük tempoda devam eden oyunlarda tutunabilen topun nereye gidebileceğini kestirebilen tipte oyuncular. Düşük hızda gelen topları karşılayabılen, servisi küt ve spinsiz vuruşla oyuna sokan,(-) forehand ve backhand stili standartını bulmamış oyunculardır.
ITN 9: (+)Kortta hız ihtiyacı duyan fakat bazı vuruşları başarı ile uygulayabilen tipte oyuncular.(-)Maç deneyimi eksik, çok sayıda çift hata yapan, oyun tekniği zayıf ve servis disiplini olmayan yeni oyuncuların yer aldığı sınıftır.


Tenise Yeni Başlayanlar 


ITN 10: Üç alt sınıfta toplanır. Basitçe topu oyuna sokarak ralli içinde topu kontrol edebilme yetisi kazanmış tenise yeni baslayan oyuncular bu sınıfta değerlendirilir.

Artık kendi tenis düzeyiniz hakkında bilgi sahibisiniz ve daha üst tenis seviyesi herkesin olduğu gibi sizin de amacınız ve bu amaca ulaşmak için çok zaman harcamak mı? yada kaliteli tenis antrenmanı mı? diye sorarsanız. Benim cevabım ikincisi yani kaliteli ve odaklı tenis antrenmanları yapmayı tercih etmeniz ve çok değerli zamanınızı boşa harcamamanız olacaktır. Ayrıca, tenis ile ilgili güncel teknik, taktik vb. her türlü bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız Tenis Sanatı Tenis Eğitim Seti 'ni edinmenizi tavsiye ederim. Tekrar görüşmek üzere,

(Bu bilgiler, ITF'in resmi sitesinden yararlanılarak hazırlanmıştır.)

DERLEYEN:


Halil Öztürk Yazar Tenis Sanatı.com
Halil Öztürk - İpek Soylu
2014 Türkiye Şampiyonası









Halil Öztürk yazar Tenis Sanatı.com Kurucusu




60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.








Tenis Sanatı - Roger Federer Tenis Hakkında Söylediği 7 Söz

Tüm dünya'da ve ülkemizde tenis aşıklarının tartışmasız efsane olarak kabul ettiği Roger Federer tenis hakkında neler söylediği, onu rol model olarak gören milyonlar için bence yapmış olduğu birbirinden harika tenis vuruşlarından daha da önemli olmalı...

Ancak, daha önce Roger Federer tenis kariyerinde şu ana kadar elde ettiği başarılar hakkında kısa bir hatırlatma yapmak istiyorum.

Roger Federer'in başarıları kısaca;

- Art arda 237 hafta ve toplamda 302 hafta birinci sırada kalma rekorunun sahibidir.
17 Grand Slam şampiyonluğu vardır. (erkeler tenis tarihinde bu seviyeye ulaşan ilk tenis oyuncusudur.)
25 Grand Slam  finalinde oynayan ilk oyuncudur.
- Art arda 23 Grand Slam yarı final oynama rekorunun sahibidir.
- Toplamda 35 Grand Slam yarı finali oynamıştır.
- 2003'ten 2011'e kadar üst üste 8 yıl Grand Slam kazanmıştır.
9 kez üst üste (2003-2011) yılın en iyi tenisçisi seçilmiştir.

Roger Federer'in biyografisi'ne Wikipedia.org internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

Şimdi kaldığım yerden devam edebilirim.


Roger Federer Tenis İle İlgili Sözler
Tenis Sanati - Roger Federer Tenis İle İlgili Sözleri


Tenis Sanatı - Roger Federer Tenis Hakkında Söylediği 7 Söz


1. Hayatta en iyi yaptığınız şeyi, yaptığınız zaman, bundan gerçekten vazgeçmek istemezsiniz ve benim için vazgeçilmez olan o şey tenis'tir.

2. Ben olumlu düşünen bir insanım ve çoğunlukla zor anlarda bana yardımcı olanın bu olduğunu düşünüyorum.

3. Tenis'te her zaman kazanmak istersin. Zaten bu yüzden tenis oynuyorsun. Kazanmak eğlencelidir.

4. Tenis hakkında öğrendiğim en önemli şey; daha sabırlı olmam gerektiği oldu.

5. En iyi vuruşum, gençken olduğu gibi, her zaman tenis forehand olacak. Çünkü, forehandle çok sayılar kazandım.

6. Vuruş ne kadar iyi olursa, kendimi o kadar iyi ve heyecanlı hissederim. Ama vuruşlarımı rakibimi küçük düşürmek için kullanmam çünkü rakiplerime her zaman saygı duyarım.

7. Sezon sonunda ilk 10 içinde olmayı ve sezon sonu turnuvasında yer almak ve güzel tenis oynamak, bu seneki amacım...

Biliyoruz ki Roger Federer tenis hakkında daha bir çok söz söyleyecek, tabi ki bu sözler sadece tenis'te değil hayatımızda da önemli bir yer tutacak. Ben Halil Öztürk makalemi okuduğunuz için teşekkür ederim. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle,

Tenis Sanatı yazarı ve kurucusu Halil Öztürk












Halil Öztürk yazar tenissanati.com


60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.








Real Time Web Analytics