Tenis Sanatı - Rafael Nadal'ın Zihin Yapısı İle Tenis Oynamak



Rafael Nadal’ın tenis maçlarının sonuna kadar mücadele eden, savaşçı ruhlu bir tenisçi olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Onunla yapılan röportajları dinlediğiniz zaman, gelişmek için ne kadar çok çalıştığı hakkında demeçler verdiğini görürsünüz.

2007 yılı Wimbledon tenis turnuvası finalinde son iki seti de kaybedip,  iki kez de maç puanını alamayarak, maçı ve finali kaybetmesinin yaşatmış olduğu hayal kırıklığını nasıl atlattığı sorulduğunda verdiği cevap şöyle olmuş:

"Hayal kırıklığı mı! Çıldırdınız mı? Hayatım boyunca Wimbledon’ı kazanmanın hayalini kurdum ve yakaladığım fırsat çok büyüktü. Sadece kazanmam gereken 1 set vardı önümde. Servisime tutunmaya odaklandım. Belki de servis oyunumu alabilirsem, Roger ile oyunları 3-3 eşitleme imkanım olacak ve böylece, beni bu kadar kolay yenemeyeceğini anlamış olacaktı."

Rafael Nadal’ın özelliklerinin başında her zaman ne kazanabileceğine odaklanması geliyor.

Bir insan böyle bir zihin yapısına nasıl ulaşabilir?

Daha mücadeleci tenis oynamak ve kazanma yeteneğini geliştirmek için aşağıda vereceğim yöntemi aklınızda resmetmeli ve anlamalısınız.

Çıkmanız gereken 250 metrelik bir merdiven hayal edin. Her 30 metre’de bir de dinlenebileceğiniz bir yer bulunmakta…

Benzetme: Oynadığınız her bir maç, set, oyun ve sayı merdivenin bir basamağını ifade ediyor. Eğer maçı yada seti, oyunu veya sayıyı kaybettiğinizde bulunduğunuz merdiven basamağında kalıyorsunuz. Yani hiçbir kaybınız olmuyor. Ancak, ilerleyebilmek için kazanmanız ve kazanmanız için de kendinizi geliştirmelisiniz.

Amaç: Bir çok insan, merdivenin sonuna bakar ve işin ne kadar da zahmetli ve zor olduğunu düşünür. Amaca ulaşmak için sürece odaklanmalısınız. Bunu yapmanın en iyi yolu ilk 30 metrelik dinlenme noktasına ulaşmak olmalı…

Odağınızı Daraltın: Yukarılara çıktıkça etrafınıza bakmak problemlerle karşılaşmanıza neden olur. Etrafınızda sizi izleyen oyucuların merdivenin ne kadar yukarısında bulunduklarını düşünerek, onlarla kendinizi kıyaslamaya çalışırsınız. Kendinizi başkalarıyla ve bulundukları noktaların yüksekliğiyle karşılaştırmayın. Odaklandığınız hedefi en yakına çekin yani sonraki basamağı düşünün ve oraya ulaştığınızda nefes alıp dinlenebilirsiniz.
Korku: Kimin ne zaman ne kadar hızda kendi akıllarındaki merdiveni çıktıklarıyla ilgilenmek yerine tamamen kendi merdiveninize konsantre olarak, iyi bir ritm yakalamaya çalışın.

Bazen yağmurlu yada rüzgarlı bir havada merdiveni çıkmaya çalışabilirsiniz. Açıkçası oldukça fazla zorlanabilirsiniz. Ama nasılsa güneş tekrar geri gelecektir unutmayın. Çok çalışın ve sonraki basamağa odaklanın.

Disiplin

Negatifler: Bazen arkadaşlarınız ve hatta koçunuz sizi umutsuzluğa sürükleyerek, merdivenin ne kadar yüksek olduğunu ve bunu çıkabilecek insanın ancak çok şanslı olması gerektiğini söyleyerek sizi negatif düşüncelere itebilirler. Kim ne derse desin disiplini elden bırakmayın.

İç sesiniz: Kendi güvensizliğiniz kolayca sizi hataya sürükleyebilir ve çıkışınızı durdurmak için milyonlarca sebep sunabilir. Siz, düşündüğünüz şeysiniz. Bu yüzden sağlıklı güzel şeyler düşünmek size çok yardımcı olacaktır. Sizi destekleyecek ve arzu ettiğiniz yere ulaşmanızda size cesaret verecek insanlarla daha çok zaman geçirmeyi tercih etmenizde yarar var. Altın kuralı aklınızdan çıkarmayın:

Sadece kazanabilirsin. Başarısızlık, yalnızca tekrar kazanana kadar olduğun yerde kalman anlamına geliyor.

En kötü durum ise, belli bir başarı elde ettiğinizde çevrenizdeki insanların, artık işinizin daha kolay olduğu söylemesidir. Buna kulak asmayın daha yeni başladınız ve bir sonraki aşamaya geçiyorsunuz. Daha da çok çalışmanız gerek.

Hayal Kurmaya Devam: Artık amacınıza ulaştınız geniş ve oldukça ferah olan hayalini kurduğunuz rahat noktada bulunuyorsunuz ama her şey yeni başlıyor. Çıktığınız bu bina, bir köprüyle daha büyük bir gökdelene bağlı, bu köprüyü geçin ve gökdelenin en üst katına çıkmak için merdivenleri çıkmaya başlayın.

Kısaca sıralanan maddeleri tekrar gözden geçirelim:

- Hiçbir şey kaybetmiyorsunuz. Maçı kaybetseniz dahi bulunduğunuz noktadasınız yani kaybedecek bir şeyiniz yok.

- Kendi merdiveninize odaklanın. Başkalarını ne yaptığı ve nerede oldukları sizin için önemli değil. Kendi amacınıza odaklanın.

- Kazanmak. Ne kadar yükseğe çıkarsanız, o noktaya çıkamayanlardan daha iyi bir görüşe sahip sağlam biri olursunuz.

- Limitlerinizi belirleyin. Yukarı çıkmak yada inmek sizin seçiminiz ve kendi amacınızı kendiniz belirleyin. Nerede olmak istiyorsunuz? Bu tamamen sizin seçiminiz.

Bana destek olmak için makalelerimi beğenip, paylaşabilirsiniz. İlginiz için teşekkür ederim. 






60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.









0 yorum:

Yorum Gönder

Real Time Web Analytics