Tenis Sanatı - 4 Farklı Tenis Servisi Nasıl Karşılanır

Tenise ilk başladığınızda eğer ki rakipleriniz de sizinle aynı seviyedeyse büyük ihtimalle tek tür bir tenis servisi karşılamak zorunda kalırsınız. Çok yüksekten gelen yumuşak tenis servisleri…

Zamanla farklı rakiplerle mücadele ettikçe farklı bir tenis servisi karşılaşmanız gerekecektir. Kısaca, bu servisler flat (düz ve sert), slice (falsolu), topspin ve kick servis adını verdiğimiz servislerden bahsediyorum.

Bu  farklı servisleri nasıl karşılayacağınızı bilmeniz oldukça önemlidir.



1- Tenis Sanatı – 4 Farklı Tenis Servisi Nasıl Karşılanır: Düz (Flat) Servis


Düz (flat) servis genelde çok süratli atılan servislerdir. Bundan dolayıdır ki servisi karşılamak için çok az zamanınız vardır.

Eğer gerçekten iyi bir düz servis kullanan oyuncuya karşı oynuyorsanız, zamanınız çok sınırlı olduğundan raketi büyük bir swingle arkaya almanız imkansız hale gelir. Böyle durumlarda birçok oyuncu daha kompakt yani kısa swingle servisi karşılamayı tercih eder. Kısa swing’de sadece raketi kalçanız hizasına alır ve topa doğru savurursunuz böylece daha kontrollü bir vuruş elde edersiniz.

Eğer çok daha sert servislerle karşı karşıyasanız. O zamanda yapmanız gereken tek şey raketin başını yukarıda tutmak ve topun geldiği yöne doğru dönerek, öne doğru adım alıp gelen topu bloklamak olmalıdır. Burada ikinci bir sorunla karşı karşıya gelebilirsiniz. Eğer ki rakibiniz servis vole oynamayı tercih ediyorsa, bu tür blokları havada karşılayıp kolay sayılar alabilecektir. Bu durumda da yapmanız gereken bloklarınızı rakibin ayaklarına yada paralele yapmaya çalışmanızı tavsiye ederim.

2- Tenis Sanatı – 4 Farklı Tenis Servisi Nasıl Karşılanır: Slice (Falsolu, Kesme) Servis


Slice servis, rakibi kortun dışına atmak için kullanılabileceği gibi tam vücuduna doğru atılarak da rakip şaşırtılabilir. Slice servis, düz servise oranla daha yere yakın seker. Bu tür bir servisi karşılamaya çalıştığınızda ya top sizden uzaklaşır yada üzerinize gelerek, zor anlar yaşamanıza sebep olur.
Biraz daha dizleri kırarak, bu tür servisleri karşılamayı deneyebilirsiniz.
Başka bir yöntem de slice servisi topspinle yada kesme dediğimiz vuruşla karşılamaktır.  Eğer bu da işe yaramazda topu önde karşılamayı denemenizi öneririm. Bunun sebebi top daha fazla falso almadan topu bloklamaktır ki bunu yapmak flat servisleri bloklamaktan daha da kolaydır.

3 Tenis Sanatı – 4 Farklı Tenis Servisi Nasıl Karşılanır: Topspin Servis


Topspin servis, flat ve slice servisten daha yükseğe sıçrar ancak daha yavaştır. Eğer bu tür servisleri çok geride karşılamaya çalışırsanız, toplara genelde alışık olmadığınız bir kontak noktasında vurmak zorunda kalırsınız.

Topspin servis, daha yavaş olmasından dolayı servis vole oynayan oyuncuların en sık kullandığı silahtır. Çünkü, siz return yapmak yükselen topu beklerken rakibiniz çoktan fileye gelmiştir bile… J

Bu tür servisleri en yüksek noktasında karışlamaya çalışmak yerine önde top daha yükselirken vurmanızda fayda vardır. Bunu yapabilmeniz için çok çalışmanız gerekir eğer ki toplara yükselmeden vurmaya alışık değilseniz.
,
Diğer bir yöntem de top inerken vurmak olabilir ancak bu oldukça defansif bir vuruşa olacaktır. 

4- Tenis Sanatı – 4 Farklı Tenis Servisi Nasıl Karşılanır: Kick Servis


Kick servis, topspin servis’e oldukça benzer yapıda bir servis türü olmasına rağmen, aralarındaki temel fark topun yere değdikten sonra hangi yöne gideceğinin anlaşılmasının zor olmasıdır. Topspin servisi nasıl karşılıyorsanız kick servisi de öyle karşılamanızda fayda vardır. Yani, top daha yükselmeden. Rakibinizin bu tür bir servis atacağını sezdiğinizde atış anında öne doğru bir adım alın ve toplara öyle vurmaya çalışın.

Farklı türde servislerle karşılaşmanın en iyi yollarından biri farklı tarzda oyuncularla maçlar yapmaktır. Ayrıca, servis karşılamanızı geliştirmek için bir arkadaşınızla da antrenman yapmanızda fayda vardır. Unutmayın ki servisten sonra en önemli vuruş tenis servis karşılama yani return’dür. İyi returnlerin daha kolay maçlar kazanmanızı sağlayacağından hiç şüpheniz olmasın.

Tenis Kortunda Bol Şans Dilerim

Görüşmek Üzere,

Tenis Sanati 4 Önemli İpuvu

60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.



0 yorum:

Yorum Gönder

Real Time Web Analytics