Tenis Sanatı - Tenis Oynamak Zihinsel Güç Gerektirir Mi?


Her ne kadar pek önemsenmese de zihinsel açıdan güçlü olmak daha iyi tenis oynamak için oldukça büyük bir öneme sahiptir. 

Aslında tenis %80 zihinsel bir oyundur ve zeka olmadan sadece teknik ve saf güç bir işe yaramaz.

Örneğin, izlediğim çoğu turnuva maçında daha iyi tekniğe ve vuruşlara sahip oyuncunun o kadar da iyi olmayan oyunculara yenildiğini gözlemledim.

Ancak, bu demek değildir ki hiç tenis teknikleri ve güç kazandıracak antrenmanlar yapılmamalı… Fakat, bu teknikleri ve gücü elde ederken, bir yandan da nasıl daha kolay maç kazanılabileceği yani oyunun taktik, stratejik yani zeka yönü üzerinde çalışmalar yapılmalıdır.

Düşünsenize çok sert servisleriniz var. Ancak, servisleri sürekli aynı yere atıyorsunuz. Belli bir süre sonra seviye olarak sizden daha düşük olan rakibiniz buna alışarak aynı hızla topu tekrar size gönderiyor. Bunun ne kadar can sıkıcı bir durum olduğunu çok iyi biliyorum.

Zihinsel kuvvet sadece bir gecede elde edilecek bir durum değildir. Ancak, tenis antrenmanlarınızda yapacağınız küçük çalışmalarla bunu hızlı bir biçimde geliştirebilirsiniz.

Örnek bir alıştırma ile konuya devam etmek istiyorum.

Bir daha ki antrenman maçınızda her oyuna 0 - 30 geride başlayın. Bir seti böyle tamamladıktan sonra ikinci sette rolleri değişin.

Antrenmanlarda sadece vuruşlar üzerine çalışmak yerine bu tür çalışmaları da yapmaya zaman ayırmanızı tavsiye ederim.

Ayrıca, bu tür alıştırmaları ve daha fazlasını Tenis Sanatı e-Kitabımın yanında ücretsiz sahip olabileceğiniz 41 Etkili Alıştırma (Drill) e-Kitabımda bulabilirsiniz. Detaylı bilgi için buraya tıklayın.

Zihinsel diğer bir noktaya daha değinmeden edemeyeceğim.

Tenis Sanatı - Kaybetme Ve Kazanma Korkusunu Yenmek

Çoğu oyuncu bunun farkını pek anlamaz ve bu durumun üstesinden nasıl geleceklerini  de bilmemektedir.

Kısaca açıklamam gerekirse, kaybetme korkusu, sizden daha düşük seviyede hatta yeni başlamış bir oyuncuya yenilme korkusudur yani diğer insanların kaybetmeniz durumunda neler diyeceğine takılıp kalırsınız ve giderek tenis vuruşlarınız kötüleşmeye başlarsınız.

Kazanma korkusu ise, tam tersi bir durumdur. Sizden daha iyi bir tenisçiye karşı oynarken, sırf sizden daha iyi diye maçta öne geçmenize rağmen kendinizi maçı kazanacağınıza inandıramazsınız.

Bu iki durumda da yapmanız gereken ise, sonuçla yani  kazanmak yada kaybetmekle ilgilenmek yerine ‘bir sonraki sayıyı nasıl ve niçin oynayacağınıza’ yani süreç ile ilgilenmek olmalıdır.

Makalelerimi okuduğunuz için teşekkürler. Bir daha ki yazımda görüşmek üzere,

Bol tenis dolu sağlıklı günler dilerim.






60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.





0 yorum:

Yorum Gönder

Real Time Web Analytics