Tenis Sanatı - 7 İpucu İle Daha Etkili Tenis Oynamak


Tenis turnuvalarında  yada  arkadaşlar arasında yapılan  maçlarda başarılı olan oyuncular,  hangi vuruş kombinasyonlarının güçlü yanlarına ve oyun stillerine  en uygun olarak nasıl kullanacağını bilen oyunculardır.

Aşağıdaki taktiklerden bir yada tamamını etkili bir biçimde kullanabildiğiniz zaman sayıları daha fazla kazanma şansına sahip olabilirsiniz.

Maria Sharapova Paris 2013
www.tenissanati.com


GÜÇLÜ YÖNLERİNİ KULLAN

Başarılı oyuncuların çoğunluğu oyun planlarını kendi güçlü yönleri etrafına inşa etmektedir. Mücadeleye giriştiklerinde kuvvetli yönlerini mümkün olduğunca fazla sergilemeye çalışırlar.


Geleneksel yöntemlerle tenis eğitimi alan insanlardan farklı olarak günümüzde tenisçiler daha fazla forehand tarafında topu almaya odaklanmıştır. Daha açık belirtmek gerekirse, forehandleriyle bir topa vurduktan sonra kortun ortasına gelmek yerine tenis backhand taraflarını kapatarak rakibin bir sonraki vuruşunu forehandleriyle karşılayamaya en uygun pozisyonu almaya çalışmaktadırlar.

ZİHİN VE BEDEN GÜCÜ

Zihinsel yaklaşım ve bedensel kondisyon oyun stilinizde önemli rol oynamaktadır. Hayal kırıklığına uğrayan oyunculara baktığımızda genellikle zinde bir vücut yapısına sahip olmayan oyunculardır. Sıklıkla sayıları çabucak bitirme yolunu seçerek, bundan dolayı çok fazla hata ile oynamaktadırlar.

BİR OYUN PLANINIZ OLSUN

Maçlardan önce iyi taraflarınızı gözden geçirin ve oyun planınızı belirleyin. Örneğin; harika bir drop shot ‘a yada açılı vuruşlara sahipseniz bunları kullanmak için plan yapın.

OYUN TARZINIZ NEDİR?

Çoğu insan, oyun tarzının tenis teknikleri ve tutuşlarının ürünü olduğunu anlamaz. Semi-Western ile Western arasındaki tutuşlar spinli vuruşlar için ideal tutuşlarken, Eastern ile Semi-Western arasındaki tutuşlar daha az spinli vuruşlar için idealdir.

SERVİS VOLE

Sadece servis atmak üzerine çalışmayın. Servis attıktan sonra file önüne gelmek için de alıştırmalar yapın. Servisinizin ne kadar iyi olduğu önemli değil, içeri girip ve voleye gelmek için kendinize olan güveninizi arttırmalısınız. Servis vole üzerine sıkça alıştırmalar yaparak, kas hafızasına işleyin.


Alıştırma yaparken, servisi atar atmaz  fileye yönelin. Partnerinize topu size doğru tekrar atmasını sağlayarak, bu konuda kendinize olan güveninizi artırmaya çalışın. Daha rahat vuruşlar yapmaya başladığınız zaman, partnerinizden daha sert toplar atmasını isteye bilirsiniz.

FİLEYE HEMEN GELMEK

Sayıları oynarken yada sadece alıştırma için ralli yaparken, file önüne gelmeye çalışın. Bu taktik en çok da ikinci servisi karşıladıktan sonra bir anda file önüne gelerek sayıyı bitirmek için avantaj sağlar.


Tommy Haas
www.tenissanati.com
Bu konuyla ilgili okumuş olduğum röportajdan birkaç satır aktarmak istiyorum. Dünya  1 numarası olmuş en az 10 oyuncuyu yetiştirmiş olan dünyaca ünlü tenis eğitmeni ve koçu Nick Bollettieri şöyle diyor. “Tommy Haas daha 17 yaşındayken bana gelip, ne zaman fileye hareketlenmeliyim diye sorduğunda ben de ona,- ne zaman istersen ama mümkün olduğunca sık girmeye çalış böylece her hangi bir defansif topla mücadele etme imkanını ortaya çıkarma alışkanlığını ortaya çıkarırsın.- demiştim.”


Umulmadık zamanlarda file önüne gelin. Bu sürpriz saldırıları yaratarak, rakibi tedirgin eder ve aşırı güçle vuruşlar yapmaya zorlarsınız.

VOLE

Vole belki de üzerinde en az durulan ve alıştırma yapılan vuruşlardan biridir. Fakat, iyi bir voleye sahip olmak kadar voleleri nerelere vuracağını bilmek de ayrıca önemlidir.


Günümüzde oyuncular baseline’a çok uzak noktalarda topu beklemediklerinden dolayı voleleri servis kutularının üzerine vurmak çok fazla işe yaramamaktadır. Anladığınız üzere, rakibin pozisyonuna göre nereye vole yapacağınızı belirlemenizde fayda vardır.

Görüşmek dileğiyle,

Halil Öztürk
www.tenissanati.com

Ücretsiz e-Posta Abonem Ol Ve 29TL Değerinde "Online Eğitim Serisi" Ve Özel İpuçları Ücretsiz e-Postana Gelsin



Tenis Sanatı - Tenis Sporunda Raket Kontrolünü Artıracak Etkili 1 Egzersiz



Juan Del Potro (Wimbledon 2013)

Paylaşacağım bu egzersiz bileği ve ön kolu güçlendirerek, tenis sporunda topla temas sırasında önemli olan raket kontrolünü sağlamanıza yardımcı olacak.

BİLEK ESNETME VE GERME EGZERSİZİ

Başlangıç: Dizlerinizin üstüne yere çökün, ve kolunuz ön kısmı yukarı bakacak biçimde kolunuzu egzersiz sehpası yada en kolayı dizinizin üstüne koyun ve diğer elinizle destek olmak için ön kolunuzun bitiş noktasına elinizi yaslayın. 1 kaç gram ağırlığındaki bir dumbell alarak bileğinizi aşağı doğru bükün.

Hareket: Elinizi yukarı doğru hareket ettirirken, ön kolunuzu kasmaya çalışın.

Bitiriş: El mümkün olabildiğince yukarı kaldırılmalı. En üst nokta’da birkaç saniye duraksayarak, başlangıç noktasına doğru yavaşça dumbell indirilmeli…

Hareketi her iki kolunuzla da 6-10 arası tekrar ve 3 ile 4 set yapmaya çalışın.





Görüşmek dileğiyle,


Halil Öztürk yazar tenissanati.com

www.tenissanati.com

60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.






Tenis Sanatı - Tenis Oynamak İçin Uygun Tenis Raketi Seçimi

Ana İvanovic
www.tenissanati.com

Raket seçmek en az tenis oynamak kadar meşakkatli, ayrıntılı ve stratejiktir. Profesyonelleşmek istiyorsanız, raket alırken ''profesyonelleşene kadar ucuz bir raket alıyım.'' diyenlerden olmayın. Çünkü raket ucuz olduğu zaman çoğunlukla yeteneğinizi ön plana çıkaramayabilirsiniz.



Türkiye'de tenis sporu çok yaygın olmadığı için mağaza çalışanlarının pek çoğu bu konuda yeterli bilgide olmadıklarından mağaza çalışanlarına ''nasıl raket almalıyım?'' gibi sorular sorduğunuzda olumsuz bir cevap alabilirsiniz. Eğer ucuz, kalitesiz raket alırsanız tenis vuruşları öğrenmede zorluk çekersiniz ayrıca ileride raketinizi değiştirmek zorunda kalırsınız. Raket seçiminde yaş, boy, profesyonellik ve oynama stili gibi değişkenlik gösteren ayrıntılar göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.


Raket seçerken, 
- Raketin ağırlığı
- Raketin denge noktası ( kafa veya sap kısmının ağır olması)
- Kafa büyüklüğü
- Kortaj sıklığı
- Grip ölçüsü
gibi unsurlara dikkat edilmeli.

Raket Ağırlığı

Ağır bir raketi hareket ettirmekte zorlanırsınız ama sert toplar karşısında fazla sarsılmaz. Hafif raketler ise daha hızlı hareket edebilir, fakat sert gelen toplara vuruşlar yaparken bileğinizi ve dirseğinizi zorlayabilirsiniz. Yani her 2 tür raketinde avantaj ve dejavantajları vardır.

Raketler genelde 250-350 gram'dır. 250-280 gram arası hafif, 280-310 gram arası orta ve 310 gram daha fazlası ağır raketlerdir. Başlangıçta hafif raketleri seçmeniz daha uygun olur. Tabi tenis sporuna yeni başlıyorsanız. Zaten kendinizi geliştirdikçe hangi ağırlıkta daha iyi oynadığınızı anlayacaksınız.



Raketin Denge Noktası

Genelde denge noktası ortalama bir değerle 33cm olan raketler dengeli. 33cm'den küçük olanlar kafa hafif, 33cm'den büyük olanlar kafa ağır raketlerdir.

kare banner tenissanatiİşaret parmağınızı tam raketin kafası ile boynunun birleştiği yere koyduğunuzda eğer kafa tarafı aşağı eğiliyorsa buna kafa ağır (head heavy), eğer sap kısmı aşağı eğiliyorsa buna kafa hafif (head light) raketler denir. Kafa ağır raketler, topa daha fazla güç aktarırken, kontrol etmesi daha zordur. Bu tür kafa ağır raketler, rakete gücünü tam olarak aktaramayan yeni başlayan oyuncular için idealdir. Kafa hafif raketler ise gücünü rakete zaten aktarabilen, fakat rakete tam hakimiyet isteyen oyuncular içindir. Yani topu tam istediği noktaya atabilecek, spinli vuruşlar yapabilecek oyuncuların tercihidir.

Kafa Büyüklüğü

Büyük kafa raketlerle (105 inç ve üzeri) topa vururken optimum güç ve kontrol sağlayan nokta daha büyüktür. Yani topa vurduğunuzda topun karşıya geçme olasılığı yüksektir. Bu tip raketler genelde yeni başlayanlar için uygundur. 

Yeni başlıyorsanız 110inç kafa raketleri daha uygundur. Öğrendikçe 93inç kafa raketine kadar kullanabilirsiniz.

Kordaj Sıklığı


16×18, 16×19, 18×20 gibi kordaj sıklıkları vardır. Sık kordajlılar topa daha fazla kontrol imkanı sağlar, açık kordajlılarda ise spin-slice vuruş yapmak daha kolay ve daha konforludur. Ancak açık kordajlılar daha çabuk yıpranırlar. Yeni başlayanlar 16×18 gibi açık kordajlı raketlerle daha başarılı olabilirler.

Lleyton Hewitt
www.tenissanati.com
Grip Ölçüsü

Raketin sap kalınlığı grip olarak adlandırılır. Grip ölçüleri küçükten büyüğe doğru 0,1,2,3,4,5 olarak değişir. Küçük gripleri istenildiği takdirde üzerine ek bir grip sararak kalınlaştırılabilir, kalın gripte ise bu mümkün değildir. Raketi elinize aldığınızda parmaklarınız ve avucunuz birbirine temas etmeyecek kadar yaklaşık bir parmak kalınlığı kadar boşluk kalmalıdır. Eğer bu şartı sağlıyorsa size uygundur. Ben yinede küçük grip ölçülü raket almanızı tavsiye ederim. Çünkü üzerine ek bir grip sararak değişik grip ölçülerinde oynayabilirsiniz.


İşte benim bildiklerim bu kadar kaçırdığım bazı ayrıntılarda olabilir. 

Misafir Yazar Mustafa DEMİR'in hazırladığı bu makaleden dolayı kendisine çok teşekkür ederim.

Bol tenis dolu günler, 


Halil Öztürk 

tenissanati Yeni Logo


Facebook       Twitter      Pinterest 

Tenis Sanatı – Tenis Stratejileri Ve Tenis Taktikleri 10 İpucu 2. Bölüm

Merhaba makalenin 2. Bölümüyle devam ediyoruz. 

İpucu #6:

Bu vereceğim ipucu aslında yukarıda yazmış olduğum tenis taktiklerinin bir özeti. İlk önce çevre ve hava şartlarının üstesinden gel. Ve ikinci olarak da rakip oyuncunun oyunuyla nasıl baş edeceğini düşün ve baş etmeye çalış. Her ne zaman bir tenis maçım olsa ilk izlediğim yol budur.



Serena Williams
www.tenissanati.com

İpucu #7:

Şimdi anlamaya ve çözmeye çalıştığın şey rakibi nasıl yeneceğin? Kendine şu soruyu sor “Rakibin zayıf ve güçlü yönleri neler?” Güçlü yönlerinizle rakibinizin zayıf yönlerine saldırırken, aynı zamanda zayıf yönlerinizi rakibin güçlü yönlerinden sakınmaya çalışarak, rakibinizi yenmeyi daha kolay hale getirebilirsiniz.

Bu eminim kulağa çok mantıklı geliyor ancak, çok az oyuncu duygularına üstün gelerek mantıklı düşünmeyi başarıyor.

İpucu #8:

Rakibin oyununu ve zayıflıklarını ölçüp, tarttıktan sonra ilk yapmanız gereken oyun seviyenizin gerçekten bazı vuruşları yapmaya izin verip vermediğini gerçekçi bir biçimde ortaya koymanız. Örneğin, rakip fileye çok nadir geliyorsa, drop shotlarınıza kullanacak kadar  güvenebiliyor musunuz?

Oyununuzu çok fazla değiştirmeyin yada üzerinde ustalaşmadığınız vuruşlara pek başvurmayın. Oyuna uyum sağlayın böylece rakibinizin işini zorlaştırmış olursunuz ama limitlerinizde kalın.



İpucu #9
Tenis Sanatı E-Kitabı
www.tenissanati.com

Eğer şu ana kadar bahsetmiş olduğum tenis taktiklerini kullanmaya başladıysanız, maçlarda bir adım öndesiniz demektir. Liderliği sürdürmek tenis sporunda ve diğer spor dallarında da oldukça zor durumlardan biridir. Hemen şunu düşünmeye başlarsınız: “Liderliği kaybetmeyi istemiyorum.”

Beyniniz ister istemez bu cümleyi şöyle algılar: “Bu liderliği şu anda kaybetmek istiyorum.” Ve öylede olur.

Bu kulağa tanıdık geldi mi? Bir daha ki sefere ne olmasını istiyorsanız şöyle cümleleri inanarak söylemeniz gerekli “Set’i bitirmek istiyorum.” Yada “Liderliğimi sürdürmek istiyorum.” vb.


İpucu #10

Ustalıkla yaptığınız hamlelerle maçın sonuna geldiniz ve maç puanı için oynuyorsunuz. Aslında çok kolay görünen ve kolay olan bu durumda bazı sorunlar yaşıyorsunuz. Sizin de böyle durumlarda şimdi sözünü edeceğim cümlelerin aklınızdan geçtiği oluyor mu?

 - Fırsatı kaçırdım ve bir daha yakalayamayacağım. 
 - Bunu kazansam bile bu adil değil. Çünkü rakibim daha iyi bir oyuncu.
 - Şu an çift hata yapmak istemiyorum.
 - İşte bu! (sanki hayatınızda tarih yazacakmışsınız ve bir daha olmayacakmış gibi düşünceler geçirerek yani sanki hayatınız buna bağlıymış gibi)

Eğer bu tür cümleler aklına gelirse, yapman gereken gülümseyip onları kabul etmektir. Ardından maç sayısını kararlı ve cesaretle oynamak.

Ve artık rakibinizin elini sıkmak için kortun ortasına gidebilirsiniz.

Okuduğun içi teşekkür ederim. Sağlıklı günlerde görüşmek dileğiyle,

Halil Öztürk yazar tenissanati.com

www.tenissanati.com

60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.







Tenis Sanatı – Tenis Stratejileri Ve Tenis Taktikleri 10 İpucu 1. Bölüm


David Ferrer - Forehand
www.tenissanati.com

Tenis teknikleri ve kondisyonun yanı sıra zihinsel oyun tenis sporunda çok önemli bir yer tutar. İşte ısınma sürecinden maç sayısına kadar bir sonraki rakibinizle karşılaştığınızda uygulayabileceğiniz 10 ipucu:

İpucu #1:

Isınmaya başladığınızda ilk ihtiyacınız olan hava ve çevre şartlarına ve o günkü form durumunuza uyum sağlamaktır. Gerçekçi bir yaklaşımla şunu söylemeliyim ki her gün aynı şekilde kendinizi çok iyi hissetmeniz mümkün değildir.

İpucu #2:

Maç başladığı andan itibaren rakibinizin oyun şekline uyum sağlamanız gerekmektedir. Çoğu oyuncu ısınma sırasında olduğundan daha farklı hızda oynamaktadır.

Maçın ilk dakikasında bu vuruşlara alışamadığınız için endişelenmeyin. Beyniniz bilgileri toplama aşamasındadır.

Sadece topu izleyerek neler olduğuna: geç mi kalıyorsunuz, yada çok uzakta veya top çok mu yükseğe çıkıyor? Odaklanın. Ardından yavaş yavaş uyum sağlayacak yollar aramaya bakın. Kendinizi buna da fazla zorlamayın, oyununuz eğer sakin kalırsanız kendiliğinden uyum sağlayacaktır.


Tenis Sanatı E-Kitabı
www.tenissanati.com

İpucu #3:

Tenis’te puanın nasıl oynanacağını belirleyen en önemli vuruşlar tenis servis ve servis karşılama yani return’dür. Eğer çok zayıf bir servisiniz ve return’ünüz varsa, bütün puan boyunca defans yapmak zorunda kalırsınız.

Bütün gücünüzle servis atın demiyorum. Doğru tenis taktiklerinden biri olarak, adım adım gücü arttırarak tutarlı bir biçimde servis oyununuzu kendiniz için kolaylaştırın.

Aynı şekilde returnlerde de ilk servisleri sadece karşı kortun ortasına ve derine çevirmeye çalışın ve ikinci servisleri karşılarken de rakibi koşturabileceğiniz yerlere servisi çevirmeye çalışmak, uygulayabileceğiniz en iyi tenis stratejilerinin başında gelmektedir.

İpucu #4:

Tenis oynamak genellikle dip çizgiye groundstroke vuruşları yani tenis forehand ve tenis backhand vuruşları üzerine kuruludur. Maça başladığınızda bu vuruşları bulmanız gerekir. Çapraza uzun atışlarınızı filenin 5-10 santim üzerinde yaparak başlayın ve yan ve arka çizgilerin 3-4 adım içine atmaya odaklanın.


İyi bir uzaklık yakaladığınızda çapraza ve paralele kısa toplar atarak rakibi koşmaya zorlayabilirsiniz.

İpucu #5:

Aynı prensip vole ve baş üstünden yapılan smaç vuruşları içinde geçerlidir. İlk vole yada smaç vuruşunu yapmanız 10 dakika hatta 20 dakikayı bile bulabilir, bu yüzden çok fazla mükemmel bir vuruş beklemeyin ve hayal kırıklığına uğramayın.

Aslında, çok fazla file önünde oynuyorsanız siz de fark etmişsinizdir: vole vuruşları için hissiyatı ve zamanlamanızı geliştirmeniz gerekir. İlk başlarda oldukça kötü vole yada smaçlar vurabilirsiniz. Bu sizin cesaretinizi kırmasın.

File önüne gelerek, rakibinize ondan korkmadığınızı gösterirsiniz. Maçın sonuna doğru müthiş voleler ve smaçlar vurduğunuzu bir hayal edin.

Makalenin devamını okumak için >> Tenis Stratejileri Ve Tenis Taktikleri 10 İpucu 2. Bölüm

Görüşmek üzere,

Halil Öztürk


tenissanati banner


Tenis Sanatı - Tenis Öğrenmek: Novak Djokovic’den 4 Tenis Dersi


Novak Djokovic
 www.tenissanati.com

Novak Djokovic son birkaç yıldaki performansıyla kendisini seven yada sevmeyen herkesin taktirini kazandı. Novak gibi bütün tenisçilerin kendi oyununu inceleyerek, öğrenebilecekleri çok şey var.

İşte bunlardan bir kaçı:

Tenis Sanatı – Servis Karşılama’da Ustalaşın

Tenis servis karşılama, birçok gelişmekte olan oyuncunun çok üzerinde durmadığı ancak kısa zamanda geliştirilebilecek vuruşlardan biridir.

Novak müthiş servis karşılayan oyunculardan biridir. Bunu 2012 yılındaki servis karşılamayla ilgili istatistiklerine bakarak açıkça görebilirsiniz. Şöyle ki; 2012 yılında Novak “İlk ve İkinci Servisleri Karşılama” da ikinci sırada yer almaktadır.

Tenis Sanatı – Asla Gelişmeyi Bırakma

Novak yıllar boyunca sürekli gelişmeye devam eden bir oyuncuya verilebilecek en iyi örneklerin başında gelmektedir. Onun birçok alanda geliştiğine şahit olmuşuzdur. Servis’i ve hareket kabiliyeti gelişti, zihinsel olarak daha güçlendi ve birkaç yıl öncesine göre file önünde daha iyi oynamaya başladı.



Novak şu an her yönüyle ATP’deki ilk yıllarında olduğundan daha iyi bir oyuncu…

Novak her şekildeki oyunu oynayabilecek türde bir oyuncu oldu. Tenis kortunda Roger Federer gibi elinden geldiğince her şeyi yapmaya çalışır.

Siz de yaşınız ne olursa olsun yada şu anda hangi seviyedeyseniz her zaman tenisinizi geliştirebilirsiniz. Sürekli olarak tenisini geliştiren oyuncuların başında tenis oynamaktan en çok zevk alanlar gelmektedir.

Bir çok tenisçi çoğunlukla kendilerinin çok yaşlı olduklarına inanırlar yada şu an bulundukları seviyeden daha ileri gidemeyeceklerine kendilerini inandırmıştırlar. Fakat, doğru bilgiyle her tenisçi tenisini geliştirebilir.

Tenis Sanatı – Backhand’i Paralele Ve Çizgiye Vurmaya Çalışın

Bugünlerde daha çok tenisçi mümkün olduğunca topları forehandlerine almaya çalışıyor. Bu tür oyuncularla her seviyede karşılaşıyoruz.

Bu tür rakiplerin sizi tenis backhand tarafınıza sert forehand vuruşlar yaparak yıpratmalarını engellemek için paralele backhand vurmak konusunda ustalaşmanız gerekmektedir.


Novak’ın paralel ve çizgiye backhand vuruşları onun en iyi ve en tehlikeli şekilde yaptığı tenis vuruşları arasındadır. Her ne pozisyonda olursa olsun kortun her yerinden paralel ve çizgiye tenis backhand vuruşu yapabilmektedir ve bunu ne zaman yapacağını tahmin edebilmek oldukça güçtür.

Siz de temel bachand üzerine uzmanlaştıktan sonra kolayca paralele bakchand vuruşlar yapabilirsiniz.

Tenis Sanatı – Güçlü Tarafınızla Drop Shot Yapmayı Birleştirin

Novak backhand’iyle sıkça drop shot yapmayı dener ve bunda da oldukça başarılıdır.

Sahip olduğu güçlü çift el backhand’i rakiplerini dip çizginin gerisine iterek, kendisine drop shot yapma imkanı sağlar.

Eğer forehand vuruşunuz güçlü tarafınız ise, drop shotlar yapmayı o yönde deneyebilirsiniz.

Tam da diğer profesyonel oyuncular gibi. Örneğin Roger Federer ve Rafael Nadal genellikle forhandleriyle drop shot yapmaya çalışırlar.

Bir çok gelişmekte olan oyuncunun yaptığı yanlış drop shotları zayıf oldukları vuruşlarla yapmaya çalışmalarıdır. Rakipleri zayıf yönlerinden korkmadıkları için dip çizginin gerisine fazla çekilmezler ve her hangi bir drop shot yapmaları sayıyı büyük ihtimalle kaybetmelerine yol açar.



Novak Djokovic’in drop shotları oldukça başarılıdır. Çünkü onları çok iyi gizlemektedir.

Novak Djokovic (2012 Masters Turnuvası)
www.tenissanati.com
Bu çalışılması oldukça kolay bir vuruştur. Backhand vuruşunuzu yapar gibi hazırlanıp, öne doğru savururken raketin yüzünü açarak drop shot’ı tamamlayabilirsiniz. Bu vuruşu çalışmanın en iyi yolu ayna karşısında egzersiz yapmaktır.

Halil Öztürk


60 Gün Tamamen ÜCRETSİZ eKursuma Katılmak İçin Aşağıdaki Alanları Doldurmanız Yeterli



Facebook       Twitter      Pinterest 


Tenis Sanatı - Tenis Oynamak: Güçlü Yönleriniz Neler?


Tenisinizi geliştirmenin en hızlı yollarından biri tenis stratejisi hakkındaki bilginizi artırmaktır. Maç stratejileriyle ilgili bir çok bileşen olmasına rağmen, en hızlı şekilde daha iyi tenis oynamak için odaklanmanız gereken bir çok eleman vardır. İşte onlardan belki de en önemlisi...



Tenis Sanatı - Güçlü Yönleriniz Nelerdir?

Güçlü yönlerinizi bilmeniz önemlidir. Güçlü yönler oyuncudan oyuncuya değişiklik gösterir. Mesela, tenis forehand topspin, sert ve düz (flat) tenis servis ya iyi bir  lob atışa sahip olabileceğiniz gibi güçlü yönleriniz kondisyonunuz ve oyun anlayışınız olabilir.

Bu konuyla ilgili arkadaşlarınızdan, bir tenis eğitmeninden ve hatta rakibinizden doğru ve tarafsız bilgiler elde edebilirsiniz. Onlara hangi yönlerinizi güçlü bulduklarını sorarsanız böylece kendi oyununuzu inceleme ve geliştirme imkanınız olur. Bazen karşılaşacağınız cevaplar oldukça şaşırtıcı olabilir. Çünkü, sizin güçlü olarak gördüğünüz yönleriniz aslında rakipleriniz tarafından zayıflık olarak nitelendirilebilir. Böylece, görürsünüz ki severek yapmaya çabaladığınız tenis vuruşları gerçekten oyununuzu kötü yönde etkileyen zayıflıklarınızdır.

Güçlü ve zayıf yönlerinizi öğrenmek için sorabileceğiniz bazı sorular:

- Backhand vuruşum forehand’imden daha mı iyi?
- Baseline’dan tutarlı vuruşlar yapmak benim güçlü yönüm mü?
-Spinli servisimi karşılamak, düz (flat) servisimi karşılamaktan daha mı kolay yada zor?
- File önüne geldiğimde baskı yaratabiliyor muyum?
- Dip çizgide bana karşı oynamak daha mı zor?


Böylece artık güçlü yönlerinizi keşfetmiş oldunuz ve güçlü vuruşlarınızı mümkün olduğunca daha fazla yapmaya çalışabilirsiniz. Bir oyun planı oluşturarak güvendiğiniz vuruşlarınızı kullanmanızı daha da kolaylaştıracaktır.

Görüşmek dileğiyle,

Halil Öztürk
www.tenissanati.com


tenissanati banner


Tenis Sanatı - Tenis Teknikleri : Çiftler Tenisi 4 Önemli İpucu


Çiftler tenisinin dinamiği farklıdır. Bu yüzden ben de bu konu üzerine yeni yazdığım ve bitmek üzere olan e-kitabımdan bir bölümü sizlerle paylaşmak istedim. Yararlı olacağını inanıyorum 

İşte başlıyoruz!



Tenis Çiftler İpuçları #1

Yasak Vuruş

Çiftler tenisinde doğru tenis tekniklerini öğrenmeniz özellikle de tenis vole oyununu pekiştirmeniz kolaylaşır.  Bunun yanı sıra çiftler tenisinde bazı yapılmaması gereken hareketler vardır. İşte bunlardan bir tanesi: 

Asla topu ortaya vurmayın eğer boş değilse, mümkün olduğunca geniş açılı vuruşlar yapmaya çalışın.  Çünkü ortaya yapılan vuruşlar file önünde bulunan rakip için kolay sayı anlamına gelir.


Tenis Çiftler İpuçları #2

Hareket Etmeye Hazır Ol

Çoğu zaman toplara ulaşmakta zorluk çekiyor musunuz? Yada zorluk
derecesi yüksek tenis vuruşları yapmak zorunda mı kalıyorsunuz?

Bu problemler genellikle çok fazla hareket etmenizden dolayı kaynaklanır, yoksa daha az hareket etmenizden dolayı değil.

Çiftler oynayan oyunculara sıkça fileye çıkmaları tavsiye edilir ve bu oldukça iyi bir tavsiyedir. Fakat, oyuncuların çoğu ileri çıktıkları yada çıkmak için hareketlendikleri an rakibin topa vurduğu andır. Bu yüzden benim önerim rakip topa vurmadan önce  “split step (hafif zıplayarak ayakları ayırma hareketini yaparak, ayaklarımızın üzerinde yavaşça yaylanmaktır. (Çiftler Tenisi İpucları e-Kitabı hakkında ayrıntılı bilgi için >>> Burayı Tıklayın)

Daha Fazlası: Ayak Hareketleri

Doğru hareket daha kolay tenis vuruşları yapmanızı ve tenis kortunda doğru pozisyon almanızı kolaylaştırır.

Tenis Çiftler İpuçları #3

Servis Karşılayan Oyuncunun Partnerinin Rolü

Hiç duydunuz mu? Çiftler tenisinde kimin kazanacağını belirleyen asıl önemli faktörlerden biri servisi karşılayan oyuncunun partnerinin, servis karşılayan oyuncunun servisi karşılarken, ne yaptığıdır.

Eğer yerinizde duruyor ve dönüp partnerinizin ne yaptığına bakıyorsanız, oyuna hiçbir ekiniz yok demektir. Diğer yandan arkadaşınızı takip etmek yerine topa bakıp nerede yer almanız gerektiğine odaklanırsanız böylece rakibin zayıf vuruşlarını yakalama yada arkadaşınızın etkili olmayan vuruşları karşısında rakibin saldırı yapma durumunda defansif yerinizi zamanında alırsanız, maçı kazanabilme olasılığınız artar.

Tenis Çiftler İpuçları #4

Partner’in Pozisyonu Değişir

Her zaman karşılaştığım sorulardan birisi de; “Partnerimizle her zaman yan yana mı pozisyon almalıyız?” Bazı zamanlar için bu doğru olabilir ama her zaman değil. Bu konuyla ilgili bir örnek vermeme izin verin.

Siz ve partneriniz aynı anda file önündesiniz ve rakip sizin üzerinizden lob attı. Partneriniz doğal olarak topa vurmak için hamle yaptı yani geriye hareket etti sizin de onunla birlikte geri çekilmeniz doğru bir hareket olmaz. Böyle durumlarda partnerinizin boşalttığı alanı doldurarak rakibin vuruşu için uygun pozisyonu almaktır.

Bu sadece size vereceğim bu konuyla ilgili bir çok örnekten birisi… Sürekli olarak atak yada defans yapmanız gerektiğinden, partneriniz ile yan yana olmanız gerekmez.

Oyun içinde devamlı olarak yer değiştireceğinizden dolayı partnerinizle yan yana durup durmadığınızı önemsemeyin sadece kendinize “Rakibin vuruşunu defansif yada ofansif karşılayacak pozisyonda mıyım?” diye sorun.

Görüşmek dileğiyle,

Halil Öztürk
tenissanati banner



Real Time Web Analytics