Tenis Sanatı - Tenis Strateji ve Taktikleri – İleri Tenis Stratejileri


Tenis strateji ve taktiklerini öğrenmek için tam yerindesiniz. Eğer bunları oyununuza katmayı başarırsanız, kortta gerçek bir savaşçı olduğunuza tanık olacaksınız.

www.tenissanati.com


Güçlü yönlerinizi artırmak ve rakiplerinizin zayıflıklarını keşfetmek için birkaç strateji öğrenmeye ihtiyacınız var mı?


Tenis stratejilerinizde başarılı olmak için bazı tenis taktiklerini öğrenmeniz mi gerek? 

Okumaya devam!

En iyi oyuncular sadece harika tenis tekniklerine sahip olmayıp, aynı zamanda da ileri düzey taktiksel çözümlerle tenis stratejisi konusunda da ustadırlar.

Sahip oldukları tenis strateji ve taktikler, karşılaştıkları zor durumların üstesinden gelmek için oyun tarzlarını o duruma uydurarak başarılı olmalarını sağlar.


İleri tenis strateji ve taktiklerine sahip olan bu oyuncular sizin bilmediğiniz neyi biliyor?


İlk olarak, oyun tarzlarının ne olduğunu, kuvvetli ve zayıf yanlarını ve bunlardan en iyi şekilde nasıl faydalanacaklarını biliyorlar. Tenis strateji ve taktik ustaları, kendi oyun biçimlerine hakim olurken, bunu rakiplerinin üzerinde nasıl baskıya dönüştüreceklerini de çok bilirler. Daha ısınma sırasında rakiplerinin oyun stillerini ve zayıflıklarını çabucak kavrayarak uygun stratejiyi geliştirmektedirler.

İleri düzey tenisçiler, rakiplerinin teknik, hareket becerisi, ağırlık transferi ve reaksiyon zamanı gibi konulardaki zayıflıklarını ararlar. Rakiplerinin hangi vuruşları daha çok tercih ettiklerine bakarak, ne kadar kendilerinden emin olup olmadıklarını anlarlar. Isınmadan başlayarak, maçın ilk birkaç oyununda stratejilerini belirleyerek uygulamaya koyulurlar.


Daha Fazla Sayı Kazanın


Diğer spor türlerinde olduğu gibi en iyi strateji: daha fazla sayı kazan ve daha az sayı kaybet. 

Ama hangi tenis taktikleri daha fazla sayı kazanma stratejisini destekler? Rakip oyuncu gözlemleyerek elde ettiğiniz bilgileri kullanın.

Mesela, rakibinizin hangi yönünün daha zayıf olduğunu gözlemlediyseniz, vuruşlarınızı o yöne doğru daha güçlü yapın. Daha hızlı, daha yüksek veya alçak atışlar yapıp, rakibinizin reaksiyon zamanını zorlaştırın.


Önemli Nokta: Zayıflıkları Gözlemlemek 



Eğer rakibiniz uzunsa, alçak topları atmayı sıklaştırarak eğilmesine neden olun. Rakip biraz toplu ve yavaşsa bu sefer de yanlara ve öne arkaya toplar atarak onu koşturun.


Farklılaştırma taktikleri ikinci bir tenis stratejisi olarak kullanılabilir. Yani, toplara tam yükselirken vurmak yada içten dışa doğru vuruşlar yapmak veya rakibiniz file önünde kötüyse fileye yaklaştırıp, arkasına lop atmak gibi.


Maç boyunca sakin kalmaya özen göstermeli ve bir vuruş işe yaramıyorsa daha fazla o vuruşta inat etmemek en iyisidir.


Daha Az Hata

Ve daha az hata yaparak sayı kaybetmenize sebep olacak taktikler nelerdir? Diyelim ki rakibiniz de sizin gibi agresif oyun stratejisine sahip, sizin de onu etkisiz hale getirmeniz gerekiyor.


Öncelikle, daima güçlü olduğunuz yönlerinizi ortaya koyun, tabiî ki rakibiniz sizi aksini yapmaya zorlayana kadar. Diyelim ki rakibiniz sizin zayıf noktanızı buldu ve sürekli o yöne çalışıyor. Onu etkisiz hale getirmek için ne yapardınız? Zayıf vuruşunuzu ralli’de kalmak için kullanın. Buradaki tenis strateji ve tenis taktiği daha fazla sayı kazanmak değil, fakat daha fazla sayı kaybetmemek üzerine kurulmalıdır.



Böylece, daha az sayı kaybederken, bir yandan da daha fazla sayı kazanacağınız zekice taktikler geliştirebilirsiniz. Zayıf tarafınızı kullanarak rakibinizin zayıf yönüne vuruşlar yapın ve ardın güçlü bir vuruşla sayıyı kazanın.


Çeşitlilik


Yüksekten atışlar yaparak yada drop shot file önü atışlar yaparak rakibi şaşırtmak iyi bir taktiktir. Gereksiz yere hatalar yapıp boşuna sayı ve kendinize olan güveni kaybetmeyin. Rakibinizin topu kısa yada zayıf düştüğü zamanlarda bu riski almaktan da geri adım atmayın.



Diğer yandan, rakibiniz zayıf tarafınıza servis atmaya çalışacaktır. Hatalarınızı daha aza indirmek için mümkün olduğunca geride durun. Böylece, topu karşılamak ve topun nasıl geldiğini kavramak için daha fazla zamanınız olur. Çeşitli vuruşlarla –kesme, drop shot ve yüksek toplar- servisleri karşılayın. Bu, rakibinizin savurma hareketini nasıl etkisiz hale getireceğinizi keşfetmenizde size yardımcı olur.




Rafael Nadal (Avustralya Açık) 
www.tenissanati.com

Rakibinizin Vuruşuna Tepki Verin


Şimdi, diyelim ki rakibiniz, zamanlamanızı bertaraf etmek için vuruşlarını top spin, kesme, yada yüksek top atarak çeşitlendiriyor. Bu vuruşları nasıl etkisiz hale getirirsiniz? Tekrar ediyorum, sizin buradaki tenis taktikleriniz daha fazla sayı kazanmak üstüne kurulu olmamalı, daha az sayı kaybetmeye odaklanmalısınız. Topları dikkatle takip edin. İleri düzey oyuncular topların ne kadar yüksek ve spinli yada sert olduklarını daha top onlara gelmeden çabucak anlarlar.

Çeşitli atışlara en iyi karşılığınız nedir onu bilmek de önemlidir.  Başta da belirttiğim üzere, ileri düzey tenis taktik ve stratejisine sahip oyuncular, kendi güçlü ve zayıf yanları çok iyi bilerek, bunlardan en verimli şekilde yararlanmaya çalışırlar.



Yukarıda bahsetmiş olduğum tenis taktikleri genellikle rakibin oyununu bozma ağırlıklı ve daha az sayı kaybetmeye yönelik taktiklerdir.

Evet, daha fazla sayı kazanıp, daha az sayı kaybetmeyi öğrenmek zorundasınız. Şu iki şeyi aklınızdan hiç çıkarmayın; her zaman kendinizin ve rakibinizin güçlü ve zayıf taraflarını gözlemleyin. 

Görüşleriniz benim için önemli lütfen, yorum bölümüne makalelerim hakkında düşüncelerinizi yazar mısınız? 


Görüşmek dileğiyle,

  


Halil Öztürk yazar tenissanati.com

www.tenissanati.com

60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.




0 yorum:

Yorum Gönder

Real Time Web Analytics