Tenis Sanatı - Tenis Servis Karşılama: Tenis’te Servis Nasıl Karşılanır Öğrenin



Tenis oyununda, tenis servis karşılama birçok oyuncunun en iyi silahıdır. Eğer müthiş servislere sahip bir rakibe karşı oynuyorsanız, rakibinizden gelen servisi en iyi biçimde karşılamayı öğrenmek zorundasınız.

Bu makale, hem tenis’e yeni başlayanlar hem de ileri düzey oyuncular için yazılmıştır.

Tenis'te servis nasıl karşılanır?


Tenis Sanatı - Tenis Servis Karşılama: Kort Pozisyonu

Rakip servis atmak üzereyken, tenis servisi karşılamak için ilk öğrenilmesi gereken kort’un doğru yerinde pozisyon almaktır. Tenis sporuna yeni başlayanlar için, rakibin servisini dip çizginin birkaç adım gerisinde yan çizgiye yakın bir yerde pozisyon alınmalı. Ancak, karşımızdaki oyuncu da tenis’e yeni başlayan bir oyuncuysa, çoğunlukla tenis’e yeni başlayan oyuncuların servisleri kısa düşmektedir, o zaman dip çizginin yani tenis kortunun birkaç adım içinde servisi karşılamak avantaj sağlar.

Daha ileri düzey oyunculara karşı ise, servisi karşılamak daha zordur. Doğru tekniğin yanı sıra çabukluk da gerektirmektedir.

Tenis Sanatı - Tenis Servis Karşılama: Hazırlanma Pozisyonu

Fileye dönük pozisyonda, bacaklar dizlerden bükülü, raket önde (raketin başı rakibi işaret edecek şekilde) boştaki elimiz raketin boğaz kısmını destekleyecek biçimde beklenmelidir. Bu pozisyondayken, topun nereye düşeceğini tahmin etmek gerekmektedir.

Tenis Sanatı - Tenis Servis Karşılama: Ayak Hareketleri Ve Hazırlanma

Ayak hareketleri, servisi karşılamada önemli bir rol oynar. Başlangıç seviyesindeki oyunculara genellikle bir adım öne atmaları önerilir. Servisi erken karşılamak da önemlidir ve bunu yapmak için ayakları zamanında açıp, raketi çabucak geriye almak gerekmektedir. Ayakları ayırma hareketi rakip tam topa vuracağı sırada yapılmalıdır ki, böylece parmak uçlarında olup, top nereye düşerse o yöne doğru hareket edilebilinsin.


Tenis Sanatı - İleri Düzey Oyuncular İçin Servis Karşılama Önerileri


Servis karşılama pozisyonunda , rakibin atak yapmasını önlemek çok önemlidir. Bundan dolayı, rakibinizin topa istediği gibi vurmaması gerekmektedir. Eğer bunu başarabilirseniz, oyunu kendi lehinize çevirebilirsiniz.

Tenis Sanatı - Servis Karşılamaya Hazırlık

Tenis'te Servisi karşılamak için iki çok kullanılan yöntem vardır. Birincisi, öne doğru hareket etmek. İkincisi ise, yerinizde çizgi gerisinde durmaktır. Bahsettiğim ikinci yöntem, özellikle ileri düzey oyuncular tarafından ilk servisleri karşılamak için kullandıkları yöntemdir. Ancak, Roger Federer gibi bazı profesyoneller ileri doğru hareketlenmek yerine, her fırsatta geriye doğru hareket etmeye çalışırlar.




Öne doğru hareket edin ve topa erken vurmaya çalışın.


Bu tenis servis karşılama tekniğinde, oyuncu öne doğru bir adım atar ve top yükselişe geçmeden vuruşu yapar. Eğer siz de bu tekniği kullanıyorsanız, gelen topun hızını kullanmaya dikkat etmelisiniz. Bu tip servis karşılamada zamanlama çok önemlidir. Bu taktik’te karşılayan oyuncu dip çizginin gerisinde bekleme pozisyonu alır fakat servisi kullanan oyuncu topa temas ettiği anda öne doğru hareket ederek, ya çizgi üzerinde yada kortun içinde servisi karşılar.





Dip çizginin arkasında durup, topa tam savurmayla yapılan vuruş

Bu yöntemde oyuncu dip çizginin gerisinde kalır ve topa tam savuruşla vurur. Son yıllarda bu karşılama tekniği oldukça popüler olmuştur. Çünkü, servisi karşılamak oyunculara zaman kazandırmaktadır. Bu teknikte şuna çok dikkat etmenizi istiyorum. Tam Savuruşla Vuruşu Yapmayı UNUTMAYIN!



Rakibinizin zayıf ikinci servisine atakla karşılık verin.


Genellikle tenis oyuncularının çoğunun ikinci servisleri zayıftır. Bu durumu kısa savuruşla ve servisi kortun içinde karşılayarak avantajınıza çevirebilirsiniz.

İlgili Yazı: Daha İyiServis Atmanızı Sağlayacak 8 Öneri



Tenis Sanatı - Tenis Servis Karşılama: Rakibin zayıf yönünü kullanın

İster birinci ister ikinci tenis servisi karşılıyor olun, rakibinizin zayıf tarafına en iyi atışınızı yapmaya çalışın. Mesela, rakibinizin üstün tarafı forehand ise, backhand’ine vuruş yapın.

Tenis Sanatı - Tenis Servis Karşılama: Keskin açılı vuruşlar yapın

Rakibiniz dip çizgide dengesiz bir biçimde duruyorsa kısa açılı toplar en iyi seçimdir. Topu kısa ve rakibinizden uzak bir noktaya atarak, rakibinizin hareketlenmesini engelleyebilirsiniz.



Winner vuruşlarını amaçlayın


Williams kardeşler gibi oyuncular bu taktikte çok başarılıdırlar. Bu  tenis taktiğini, ilk servisi güçlü olan oyunculara karşı uygulamak zordur. Eğer rakibinizin ikinci servisi zayıfsa winner vuruşları yapmaktan çekinmeyin.


Görüşmek dileğiyle,

Halil Öztürk
www.tenissanati.com

60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.










5 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Özellikle yeni başlayanlar için servis karşılarken önce topu oyunda tutmaları istenmeli , amaç öncelikli olarak topu oyunda tutmak olmalı ve agresif tak returnlar tenis seviyesi ilerledikçe gerekli olduğu zamanlarda uygulanmalı.

    YanıtlaSil
  3. yazıda teknik bilgiyi mumla arıyoruz, bulduğumuz bir iki teknik bilgi dışında açılı vuruşlar yapın, winner amaçlayın gibi tavsiyeler okuyoruz. herkesin amacı bu zaten. ne yapacağımızı söylemeyin, nasıl yapacağımızı söyleyin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için teşekkürler. Teknik bilgileri bir çok yazımda kısa da olsa vermeye çalışıyorum. Ancak, teknik bilgiler ve daha da fazlasını edinmek isterseniz Tenis Sanatı e-Kitabımı edinmenizi tavsiye ederim. Görüşmek üzere,

      Sil

Real Time Web Analytics